Historia

Huset byggdes 1908-1911 av byggherre tillika husets förste ägare, snickaren Karl Anton Brodin. Han köpte tomten No 519 av grosshandlare Ragnar Jeansson för 10 000 svenska kronor år 1907. Furan4 är tidstypiskt hus från denna tid, om en lite mer oregelbundet än vanligt för tiden. Arkitekt är den berömde store ”hus ritaren”, tillika stadsarkitekten J Fred Olsson i Kalmar.
Bostadsrättsföreningen bildades 2008 och ägdes dessförinnan av CA fastigheter. Huset har haft flera ägare.

1975-1977 fick huset nya lägenhetsytor och det mesta byttes ut. Tidigare fanns det större våningar på 230 och 250 kvm. 1989-1990 byttes fönster och balkongdörrar, fasaden gjordes om och tilläggsisolerades mot gården.

I huset har det funnits en åkeri rörelse som var först ut i Kalmar med att kunna erbjuda motoriserad droska i trafik (numera taxi). Här har funnits ett bageri, en speceriaffär och en mjölkförsäljnings/ utskänknings lokal.    Det har också funnits butiker med bilförsäljning, pianomagasin, solarium och en fotoateljé. Lokaler har hyrts ut till Södra Möres Domsagas kansli, Medborgarskolan, till högerpartiet Moderaterna, till Kalmar stads enskilda Försäkringskassa, till KOMVUX och annan utbildning i Högskolans regi.

Bildelsaffär 1910 Frajagatan 3

Bildels-affär 1910 Frejagatan 3

Namnet och området Bremerlyckan var ursprungligen en slags lantgård eller sommarnöje, för den från Tyskland härstammade familjen Bremer, som funnits i Kalmar sedan 1600-talet. Frejagatan fick sitt namn i 1877 års stadsplan och hänsyftar på den fornnordiska kärleks gudinnan Freja. Vegagatan har samma tillkomstår och fick sitt namn efter Nordenskiölds skepp Vega. Under åren 1906 och 1911 byggdes här de flesta stora husen på Bremerlyckan med avsikt att hysa Kalmar regementes etablering, dvs bostäder för dess officerare, eller i vart fall generellt för högre ståndsboende i lägenhet. Regementsplaceringen blev istället i Växjö.

1898 anlade Edvard Schuwerts en handelsträdgård här, det var på sin tid den äldsta och största handelsträdgården i Kalmar.    På medeltiden låg nuvarande kvarteret furan precis utanför stadens ringmur.