- Tänk på att trapphusen är vår utrymnings väg, placera inget i trapphusen, inte heller dörrmatta.
Information nedan hämtad från Kalmar Brandkår. Se vidare: Kalmar brandkår – Kalmar
Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att brandkåren larmas. Glömd spis är i särklass den vanligaste brandorsaken. Andra brandorsaker i våra hem är elfel och överhettningar av olika slag, ex brand i TV, diskmaskin, torktumlare eller kvarglömda levande ljus.
Brandvarnaren ska placeras på den högsta punkten i din bostad eftersom röken stiger uppåt. Brandvarnaren drivs av ett ”vanligt” batteri, som normalt varar i ett år. En god regel kan därför vara att du byter batteriet den första advent varje år. Lagen om skydd mot olyckor ställer krav på den enskilde att ha ett skäligt brandskydd. För hemmet kan det innebära en brandvarnare och släck utrustning. En 6 kg pulversläckare räcker för att släcka mindre bränder som uppkommer i hemmet. Släckaren ska vara certifierad av SIS eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan. Det kan även vara en bra idé att komplettera med en brandfilt för att snabbt kunna släcka brand i kläder.
Om det är brandrök i mitt trapphus, vad gör jag då?
Gå inte igenom röken!
- Stanna i din lägenhet, där är du säker mellan 30-60 minuter. Om det läcker in rök i dörrspringor – täta med blöta handdukar.
- Påkalla hjälp från brandkåren som kan hjälpa dig ut från ett fönster eller balkong.
Om det brinner i min lägenhet, vad gör jag då?
- Rädda dig själv och andra som är i uppenbar fara. STÄNG inne branden! Då hindrar du att den giftiga röken sprider sig samt begränsar brandens framfart.
- Varna andra.
- Larma brandkåren genom att ringa 112.
- Släck, om detta kan göras på ett säkert sätt. Riskera inte ditt liv eller din egen hälsa.
Brand i kastrull: Flytta kastruller från kokplattan och försök att kväva branden med ett lock. Använd aldrig vatten om branden uppstår i margarin, olja eller annat fett.
Brand i TV: Dra ut kontakten, häll vatten på brandhärden. Branden startar oftast med rökutveckling.
Annan brand: Är branden liten och du har utrustning att släcka med, närma dig branden i låg ställning och spruta på brandhärden. Kryp under röken.
Kan du inte släcka själv: Stäng dörren till det utrymme där brand uppstått, varna omgivningen och larma brandkåren. Lär dig begreppen NER UNDER RÖKEN och STÄNG IN BRANDEN.
Saker att tänka på:
- Placera aldrig din TV i en bokhylla. Ta för vana att stänga av strömbrytaren på Tv:n (inte via fjärrkontrollen).
- Dra ut kontakten när du använt kaffekokaren och brödrosten.
- Se till att filter och spisfläkt är rengjorda från fett.
- Se till att cigarettfimpar är ordentligt släckta innan du slänger dem.
- Byt ut gamla och trasiga kontakter och sladdar.
- Använd aldrig högre watt på glödlamporna än vad som anges.
- Torka aldrig kläder på ett el-element.
Brinnande litiumjonbatterier avger giftig rök. Ett problem med brinnande litiumjonbatterier, som ex mobiltelefoner och elsparkcyklar har, är att viss forskning har påvisat att de kan avge vätefluorid. Det är en gas som är annorlunda än ”vanlig” brandrök då den är giftig redan vid låga koncentrationer och besvärligare att behandla efter inandning.
- Ladda inte på natten.
- Dra ur laddaren från uttaget.